HET PROJECT


Oorspronkelijk gestart als idee om een 23cm repeaterstation te plaatsen in de regio Gent, was de eerste belangrijke horde het vinden van een geschikte locatie. De 23cm band is door haar intrinsieke eigenschappen uitermate gevoelig aan de antennehoogte.


In 2020 werd een geschikte locatie gevonden in de watertoren van Zwijnaarde en startte de planning voor de technische installatie en de vergunningsaanvraag. Uiteindelijk ging de 23cm repeater ON0VDS voor het eerst on the air in april 2022.


Sedert februari 2023 is op dezelfde locatie ook een 4m 'parrot' repeater actief. Aan een duplex-oplossing wordt gewerkt.


DE LOCATIE


Het repeaterstation is gehuisvest in de watertoren van Zwijnaarde (bij Gent). Met een torenhoogte van 55m en een bijkomende masthoogte van 12m wordt een antennehoogte van 67m (ongeveer 75m above sea level !! ) bereikt, wat het station een uitstekend dekking geeft op de 23cm band voor nagenoeg héél Vlaanderen.


4m 'papegaai'


In maart 2023 werd op dezelfde site een 4m repeater in gebruik genomen.


Door de beperkte bandbreedte is het moeilijker een duplex-opstelling te plaatsen op één locatie.


Dit station herhaalt daarom voorlopig alle ontvangen berichten. Een QSO verloopt dus enigzins 'anders', maar daarom niet minder leuk.


Er wordt gebruik gemaakt van een CTCSS-toon om interferentie met een aantal broadcaststations uit het voormalige Oostblok te vermijden.


Momenteel wordt nog bekeken om de ontvangstantenne op een andere locatie te plaatsen, wat het op termijn mogelijk moet maken om ook op 4m in duplex te werken (zonder papegaai).

DE 'CREW'


Tussen idee en realisatie zit een wereld van verschil. Oorspronkelijk ontsproten als idee van ON6VDS, zijn er verschillende helpende handen. Zij zijn de (al dan niet stille) krachten die dit project mee mogelijk maken.


Contact

Maakt u gebruik van de repeater? Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? We horen ze graag.

Indien u enkel luistert, waarderen wij uw ontvangstrapport. Contacteer ons via het webformulier.


Volg ons ook op Facebook !


Bezoek zeker de websites van onze sponsors aangezien zij dit mee mogelijk maken.